در این مقاله با چرخه ی رنگ و اصول ست کردن آشنا می شوید و عکس هایی از ایده های ساده و کم هزینه برای تغییر رنگ آشپزخانه مشاهده می کنید.
وقتی زمان زیادی را در یک فضا می گذرانید، نیاز به آرامش و راحتی بیشتری در آن محیط دارید. آشپزخانه های ما نیز به عنوان قلب خانه، محل تجمع و مرکز فعالیت های روزانه شناخته می شوند. پس لازم است تا در هنگام چیدمان دکوراسیون و انتخاب وسایل آن جا دقت بیشتری به خرج دهیم.
شاید به تازگی متوجه شده اید که آشپزخانه ی شما کمی خسته کننده به نظر می رسد ولی هنوز آمادگی یک تغییر اساسی در آشپزخانه را ندارید. اما نظر شما درباره ی تغییر رنگ ها در آشپزخانه چیست؟
ما به شما اطمینان می دهیم که تنها با تغییر چند رنگ و اضافه کردن چند وسیله ی کم هزینه، دوباره عاشق آشپزخانه خود می شوید. البته برای تغییر رنگ ها نیاز به دانستن قوانین ست کردن رنگ ها در آشپزخانه دارید.
وقتی صحبت از قوانین رنگ در آشپزخانه به میان میآید، هیچکس نمی تواند قانون مشخص و دقیقی را ارائه دهد؛ چرا که بسیاری از مسائل مثل رنگ مناسب، بیشتر از اینکه چهارچوب مشخصی داشته باشند، سلیقه ای هستند.
هدف از نوشتن این مقاله آشنایی شما با چگونگی ست کردن رنگ هاست. بنابراین تا انتهای این مقاله با ما باشید تا با رنگ هایی که هارمونی زیبایی را ایجاد می کنند آشنا شوید، سپس با سلیقه ی خود و دکوراسیون باقی منزلتان، رنگ های مناسبی را برای آشپزخانه ی خود انتخاب کنید و در نهایت تجهیزات مدرنی را می شناسید که با کمک آن ها آشپزخانه ای کاربردی تر و فوق العاده خواهید داشت.
همه ی این نکات، پیشنهادات کارشناسانی است که سال ها درباره ی اصول ست کردن رنگ ها با یکدیگر و شیوه ی چیدمان دکوراسیون آشپزخانه آزمون و خطا کرده اند و نهایتا به نتایج جالبی رسیده اند.
آیا چرخه ی رنگ ها را می شناسید؟
تئوری چرخه ی رنگ یک موضوع بزرگ و اساسی است که ما بارها در زندگی روزمره ی خود با آن سر و کار داریم. چرخه ی رنگ ها در ابتدا از سه رنگ اصلی قرمز، آبی و زرد تشکیل شده است. از ترکیب این رنگ ها با یکدیگر رنگ های ثانویه ی نارنجی، سبز و بنفش تشکیل می شود. به همین ترتیب از ترکیب رنگ های ثانویه نیز رنگ های دیگری ایجاد می شود و این چرخه تا حدی ادامه پیدا می کند که بی نهایت رنگ در دنیا ساخته می شود.
همچنین در چرخه ی رنگ، قرمز گرم ترین و آبی سرد ترین رنگ است و گرمی و سردی رنگ های دیگر بر اساس موقعیت قرار گیریشان نسبت به این دو رنگ تعیین می شود. اصول اولیه و توانایی تشخیص دمای رنگ ها نیز به شما کمک می کند رنگ مناسب را برای هماهنگی با پیشخوان و کابینت خود انتخاب کنید.
اکنون سوال این جاست که کدام یک از این رنگ ها در کنار یکدیگر زیبا هستند و هارمونی چشم نوازی را ایجاد می کنند؟
برای پاسخ دادن به این سوال لازم است ابتدا با اصول ست کردن رنگ ها آشنا شوید تا بتوانید با سلیقه ی خود، بهترین رنگ ها را برای چیدمان دکوراسیونتان انتخاب کنید.
چگونه رنگ آمیزی زیبایی در آشپزخانه داشته باشیم؟
آشپزخانه ی خود را شبیه یک صفحه از دفتر نقاشی در نظر بگیرید. آیا می توانید این صفحه را به خوبی رنگ آمیزی کنید یا برای تعیین رنگ های آن به کمک نیاز دارید؟ آیا استعداد طبیعی در انتخاب و هارمونی بخشی به رنگ ها دارید؟ از چه ابزار یا روش هایی برای کمک به چیدن رنگ ها در کنار هم استفاده می کنید؟
طراحان دکوراسیون داخلی منزل، و دانشمندان رنگ شناس اصولی را ارائه کرده اند تا با کمک آن ها بتوانید صفحه ی بی رنگ آشپزخانه ی خود را به بهترین شکل ممکن رنگی کنید. قبل از شروع کار، دقت کنید که سبک دکوراسیون آشپزخانه ی شما اهمیت زیادی در انتخاب رنگ مناسب دارد. به این ترتیب برای دکوراسیون های کلاسیک از رنگ های برجسته و سلطنتی، و برای دکوراسیون های نئو کلاسیک از رنگ های پس زمینه ی روشن و خنثی و رنگ های مکمل برجسته و سلطنتی استفاده کنید. دست شما برای انتخاب رنگ در دکوراسیون مدرن باز است و می توانید هر رنگی که دوست دارید را به کار ببرید.
با این حال بهتر است قبل از شروع انتخاب رنگ دکوراسیون، بایدها و نبایدهای ست کردن رنگ آشپزخانه را بدانید:
1_ پالت تک رنگ اولین و ساده ترین اصل رنگ آمیزی فضاست. در این پالت شما تنها یک رنگ را انتخاب کرده و تمام وسایل آشپزخانه را در همان رنگ تهیه می کنید. به این ترتیب نظم و سادگی خاصی در محیط اطراف حکمفرما می شود. با این حال ممکن است محیط شما کمی خسته کننده و یکنواخت به نظر برسد.
2_ پالت رنگ های مشابه متشکل از رنگ هاییست که در چرخه ی رنگ ها در کنار یکدیگر قرار گرفته اند. این پالت نیز باعث منظم و ساده دیده شدن فضا می شود. هرچند استفاده از این پالت باعث یکنواختی فضای اطراف شما نمی شود، با این حال آنچنان جذابیتی را در آشپزخانه ی شما ایجاد نمی کند.
3_ پالت رنگ های هم خانواده شامل استفاده از تمام تناژ های یک رنگ است. به این ترتیب می توانید از تمام تناژ های سیر و روشن یک رنگ خاص استفاده کرده و آشپزخانه ی خود را رنگ آمیزی کنید.
4_ پالت رنگ های مکمل عبارتست از دو رنگ متفاوت که در چرخه ی رنگ رو به روی یکدیگر قرار گرفته اند. بنابراین ابتدا رنگ مورد نظر خود را انتخاب کرده و آن را بر روی چرخه ی رنگ پیدا کنید. سپس یک خط از رنگ مورد نظرتان به مرکز دایره رسم کنید و آن را اندازه بگیرید، سپس این خط را به اندازه ی قسمت اول ادامه دهید تا مکمل رنگی که انتخاب کرده اید مشخص شود. پالت رنگ های مکمل یکی از جذاب ترین و زیبا ترین پالت هاییست که در آشپزخانه ی شما هارمونی زیبا و چشم نوازی را ایجاد می کند.
5_ پالت رنگ سه گانه از سه رنگ که در اطراف چرخه رنگ قرار گرفته، تشکیل شده است. به این ترتیب ابتدا رنگ مورد نظرتان را بر روی چرخه ی رنگ انتخاب کنید، سپس یک مثلث متساوی الاضلاع رسم کنید، به طوری که یکی از گوشه های مثلث بر روی رنگ مورد نظر شما قرار بگیرد. گوشه های دیگر مثلث، رنگ های دوم و سوم پالت شما هستند. این پالت نیز زیبایی زیادی دارد و هارمونی جذاب و جالبی را در آشپزخانه ایجاد می کند.
6_ پالت رنگی دلخواه، به این معنیست که شما محدودیتی در انتخاب تعداد، نوع و تناژ رنگ ها ندارید و می توانید از تمام رنگ هایی که دوست دارید و فکر می کنید که در کنار هم صحنه ی جالبی را ایجاد می کنند، استفاده کنید. به این ترتیب تمام رنگ های مورد نظر خود را به شیوه ای دوست داشتنی بر روی صفحه ی نقاشی خود اجرا کنید تا دکوراسیونی منحصر به فرد و خلاقانه داشته باشید.
در هنگام انتخاب پالت رنگی مناسب برای آشپزخانه ی خود دقت کنید که یکی از این رنگ ها را به عنوان رنگ اصلی یا پایه در نظر بگیرید و از بقیه رنگ ها به عنوان زیبایی بیشتر برای اکسسوری ها و وسایل کوچک تر استفاده کنید. اگر همه ی رنگ ها به میزان مساوی پخش شوند، باعث شلوغی وحشتناک آشپزخانه و خستگی چشم شما می شوند. همچنین اگر فکر می کنید که رنگ های پالت رنگی شما بیش از حد پر رنگ و برجسته به نظر می رسند، آنها را به اختیار خودتان روشن تر کنید.
استفاده از رنگ های مشکی، توسی و سفید در تمام پالت های رنگی بالا مجاز است و به عنوان رنگ خنثی کننده ی پالت کاربرد دارد.
در مورد دمای مناسب رنگ ها نیز می توانید پالت های خیلی گرم را با کمک رنگ های کوچک سرد، و رنگ های خیلی سرد را با کمک رنگ های کوچک گرم خنثی کنید.
اگر شما جزو افرادی هستید که به هر حال رنگ سفید را به همه ی رنگ ها ترجیح می دهند و ترجیح می دهند آشپزخانه ای ساده و تک رنگ داشته باشند، به شما پیشنهاد می کنیم که به صورت آزمایشی، کمی رنگ های شاد و زنده را به آشپزخانه ی خود اضافه کنید تا جذابیت دکوراسیون خود را به مرحله ی بالاتر و محسور کننده ای ارتقا دهید.
لازم است بدانید که چندین ابزار آنلاین برای ایجاد پالت های رنگی وجود دارد که به شما این امکان را می دهد تا با چرخه ی رنگ بازی کرده و پالت رنگی مطابق با سلیقه ی خود را پیدا کنید.
نکات آسان و کاربردی برای افزودن رنگ به آشپزخانه
بر کسی پوشیده نیست که تغییر کلی رنگ، حال و هوای هر اتاق را تازه می کند. اما اگر یک رنگ جذاب را به یک سطح خاص در آشپزخانه اضافه کنید چه اتفاقی می افتد؟ مثلا کنارههای یک جزیره آشپزخانه، صندلی ها یا حتی سقف، میتوانند با رنگ های جدیدی پوشیده شوند تا تغییری فوق تصور شما ایجاد کنند.
- به عنوان مثال رنگ های آبی آسمانی یا هلویی، سقف را به صورت شناور، عمیق و کاملا رویایی نشان می دهند.
- تغییر رنگ آشپزخانه می تواند به سادگی افزودن یک فرش جدید باشد. البته مراقب ته رنگ های فرش خود باشید. اگر یک فرش با رنگ های خنثی و روشن را انتخاب می کنید، این نکته را در نظر بگیرید که همه ی رنگ ها (حتی رنگهای خنثی) ته رنگی دارند که میتواند خاکستری، سبز، صورتی و … را به فضای اطراف شما اضافه کنند.
- پرده ها نیز یکی از بهترین روش های تغییر رنگ آشپزخانه هستند. نیازی نیست برای این کار از پرده های خیلی گران قیمت و مجلل استفاده کنید. پرده ای از جنس حریر ساده یا گلدار، با رنگی شاد و آرام از از پالت رنگی دکوراسیونتان، تمام فضای آشپزخانه ی شما را دگر گون می کند.
- احتمالا ظروف غذا خوری شخصی شما در ساعت های مختلفی از شبانه روز قابل دید هستند؛ این ظروف در هنگام سرو غذا بر روی میز ناهار خوری یا پیشخوان، و پس از شستن ظروف در آبچکان خود نمایی می کنند. البته بسیاری از ما خرید ظروف غذاخوری در رنگ های خنثی را ترجیح می دهیم؛ چرا که رنگ های روشن و خنثی با همه چیز سازگار هستند. اما اگر می خواهید به سادگی تغییراتی در رنگ آشپزخانه خود به وجود آورید، این بار ظروف غذا خوری دم دستی خود را از یک مجموعه رنگارنگ تر تهیه کنید. اگر همچنان اصرار دارید که ظروفتان رنگ های خنثی داشته باشد، سعی کنید اکسسوری هایی مثل قاشق، لیوان و … را از بین رنگ های شاد و جذاب انتخاب کنید.
- هرچند اکثر ما به چیدن ظروف در کابینت های دارای درب، علاقه ی بیشتری داریم، اما به این فکر کنید که در معرض دید قرار دادن ظروف رنگی آشپزخانه ی شما تا چه حد تغییرات بزرگی را در ظاهر آشپزخانه به وجود می آورد. راه های جدیدی برای نمایش ظروف غذاخوری رنگی جدید خود پیدا کنید، تا نیازی به پنهان شدن در کابینت نداشته باشند. حتی اگر ویترین شیشه ای در آشپزخانه ندارید از شلف های دیواری که قیمت مناسبی دارند استفاده کنید تا ظروف رنگی و زیبای خود را بر روی آن ها در معرض دید قرار دهید.
- با دیوارهای کابینت، لوازم آشپزخانه و … یک چالش رنگی جدید را در آشپزخانه اجرا کنید و یکی از این وسایل را به رنگ برجسته و خاصی در بیاورید تا به آسانی صحنه ی خیره کننده ای خلق کرده باشید. به عنوان مثال دیواری را انتخاب کنید که از سالن هم قابل مشاهده باشد. همچنین یک دیوار بزرگ در سالن نشیمن که از آشپزخانه قابل رویت است هم دیوار مناسبی برای رنگ آمیزی با رنگ های برجسته است. یکی از دیوار های دور میز ناهارخوری آشپزخانه، صندلی های میز ناهارخوری و میز پیشخوان (اپن) هم فضاهای مناسبی برای القای رنگ جدید به آشپزخانه ی شما هستند.
- یک دیوار بزرگ روشن و ساده نیز می تواند به معنای تزریق رنگ جدیدی و برجسته تر کردن رنگ های شاد اطراف، برای آشپزخانه شما باشد. رنگی را انتخاب کنید که با رنگ های تیره تر آشپزخانه ی شما هارمونی زیبایی دارد و برای دیده شدن از اتاق مجاور و ست شدن با آن جا نیز مناسب است.
- اگر آشپزخانه ی بزرگی دارید، یکی از جذاب ترین و بهترین راه ها برای رنگ دادن به آشپزخانه، اضافه کردن مبلمان رنگی است. هنگامی که از مبلمان رنگی استفاده می کنید، فضایی با رنگ و بوی جدید و حس و حالی تازه به آشپزخانه می بخشید.
- یک قفسه کتاب، نیمکت، تابلو یا گلدان در آشپزخانه نیز می تواند فضا را شخصی و زیبا تر کند.
- می توانید یک لوستر جدید فانتزی رنگی به آشپزخانه اضافه کنید. با این حال اگرچه آویزهای شیشه ای هنری بسیار زیبا هستند، اما لامپ های کوچک هالوژنی رنگی نیز رنگ کافی برای عمق بخشیدن به طرح رنگی آشپزخانه شما را ایجاد می کنند. لامپ های ال ای دی شاخه ای باریک نیز برای القای رنگ جدید به آشپزخانه مفید هستند. ال ای دی های شاخه ای نسل جدید لامپ های کم مصرف هستند که با طول عمر زیاد و بازده نوری بالا، در هر جایی از آشپزخانه (حتی داخل کابینت ها) نصب می شوند و بدون اشغال فضای زیاد، روشنایی جذاب و منحصر به فردی را ایجاد می نمایند.
- اگر در مورد نحوه اضافه کردن رنگ به آشپزخانه خود گیر کرده اید، می توانید راه های غیر منتظره ای را هم امتحان کنید، از برچسب های ضد آب رنگی مختص دیوار ها یا کابینت ها استفاده کنید و تعدادی از درب های کابینت را با کمک برچسب ها، رنگی و جدید کنید.
- دستگیره ی کابینت تاثیر مستقیمی بر روی ظاهر کابینت های شما دارد. انتخاب دستگیره با رنگ های جذاب و برجسته، رنگ آمیزی جدیدی را به آشپزخانه ی شما القا می کند. برای انتخاب دستگیره های جدید و متنوع با رنگ های خاص و جذاب به صفحه ی دستگیره کابینتی مراجعه کنید.
- اضافه کردن یک تخته سیاه به یکی از دیوار های آشپزخانه، نه تنها حس خاطره انگیز جذابی را برای شما زنده می کند، بلکه امروزه به یکی از مد های دکوراسیون تبدیل شده تا علاوه بر رنگ بخشی به آشپزخانه، به شما کمک کند که خرید ها و کارهای روزمره ی خود را بر روی آن یاد داشت کنید. نیازی نیست به تخته های خیلی بزرگ فکر کنید، یک تخته سیاه کوچک قاب شده هم برای ایفای تمام نقش های ذکر شده کافیست.
- اکسسوری های مورد نیاز آشپزخانه را از بین رنگ های خاص و جذاب تهیه کنید. مثلا به جای استفاده از آبچکان های داخل کابینتی معمولی، از آبچکان های ایستاده یا آویز طلایی و نقره ای استفاده کنید. رنگ ها و مدل های جدید و ویژه ی این محصولات پر کاربرد را در صفحه ی آبچکان مدرن مشاهده فرمایید.
- از ترکیب رنگ ها لذت ببرید. با لوازم جانبی رنگارنگ، یک رنگ برجسته و خاص را به آشپزخانه اضافه کنید. دستگیره، دمکنی، حوله، پیشبند و قاشق های مخصوص پخت و پز لوازم جانبی کاربردی و جالبی هستند که باعث تغییر رنگ آشپزخانه می شوند.
- از وارد کردن تجهیزات مدرن و کاربردی به آشپزخانه ی خود نترسید. یکی از این محصولات پریز های توکار هستند که با رنگ آمیزی های متنوع و جذاب، در گوشه ای میز پیشخوان شما قرار می گیرند و رنگ و جلوه ی جدیدی به محیط اضافه می کنند. پریز توکار کابینت علاوه بر زیبایی رنگی، امکانات ویژه ای همچون میکروفون، شارژر وایرلس، سوکت برق، پورت یو اس بی و … را در اختیار شما قرار می دهد.
هیچ قانونی وجود ندارد که شما را از اضافه کردن رنگ های جدید به آشپزخانه منع کند. رنگ یا الگوی رنگی مورد علاقه خود را انتخاب کنید و خالق صفحه ی رنگی آشپزخانه ی خود باشید.
انتخاب رنگ مناسب چگونه بر روحیه ی ما تأثیر می گذارد؟
همه ی ما با این موضوع آشنایی داریم که هر رنگ از چرخه ی رنگ ها، حس خاصی را در ما ایجاد می کند. به عنوان مثال رنگ قرمز باعث ایجاد حس هیجان، رنگ آبی با حس آرامش، رنگ بنفش با حس عشق، رنگ سبز با حس طراوت و تازگی، رنگ زرد با حس انرژی بالا و … در تغییر روحیه ی ما نقش مهمی دارند.
دقت کنید که برخی از رنگ ها در کنار یکدیگر به خوبی کار می کنند و حس نشاط بخشی و آرامش دارند و برخی دیگر باعث برانگیخته شدن هیجانات ما می شوند. پس از انتخاب رنگ ها با دقت به آن ها نگاه کنید و از خودتان بپرسید که آیا رنگ های طراحی شما هارمونی زیبا و چشم نوازی دارند یا در مدت زمان بیشتر کلافه کننده و چشم آزار خواهند بود؟
به هر حال اگر به دنبال انتخاب رنگ های مناسب هستید، از طبیعت اطرافتان بهره بگیرید. برای چند ساعت کامپیوتر یا موبایلتان را خاموش کنید و به طبیعت بروید؛ به حیوانات، گیاهان، پرندگان و … نگاه کنید و به طرح های رنگی شگفت انگیز توجه کنید؛ مادر طبیعت بهترین ترکیب رنگ ها را به شما ارائه می دهد.